Valve’ın sahibi olduğu oyun platformu Steam oyuncuların en çok tercih ettiği uygulamalar arasında. Steam sayesinde hem arkadaşlarınızla oyun oynayabilir, sohbet edebilir hem de oyun satın alabilirsiniz. Ayrıca oyunlar hakkında yorum yapabilir, rehber yayınlayabilir veya okuyabilirsiniz. Bunun dışında Atölye içerikleriyle oyunlara modlar yükleyebilir ve eğlencenizi sürdürebilirsiniz. Dilerseniz yayın açabilir veya izleyebilirsiniz. Tüm bu özelliklere bakınca Steam artık yalnızca bir oyun platformu olmaktan çıktı yorumunu yapabiliriz. Steam şu anda oyuncuların Facebook’u olmuş durumda. Rakiplerinin tüm çabalarına rağmen üye kazanmaya ve rekorlar kırmaya devam ediyor. tahtını gitgide sağlamlaştırıyor.
Epic Games Store’un çıkışıyla ve yaptığı kampanyalarla birlikte pek çok oyuncu kazandığını önceki yazımızda söylemiştik. Ancak açıklanan verilerden anlıyoruz bu hamleler Steam’i pek etkilememiş. Steam, PC oyuncuları için vazgeçilmez bir hale geldi. Rakiplerinin Steam’e erişebilmesi için daha çok gelişmesi gerekiyor. Aksi halde Epic Games Store örneğinden ilerlersek yalnızca ücretsiz oyunlardan kütüphaneyi doldurmak ve Steam’e gelmeyen birkaç oyun için satın alım yapılacak platformlar olarak kalacak yorumlaması yapılabilir.
Steam’in aktif kullanıcı sayısı zaman zaman çok yükseliyor. Bunun sebebi tabii ki yeni çıkan oyunlar oluyordu. 2018 yılında da bu tarz bir olay yaşanmıştı ve Steam yeniden rekor kırmıştı. Player Unknown’s Battle Ground yani PUBG ilk çıktığında 18.5 milyon oyuncunun aynı anda aktif olduğunu görmüştük. 2 Şubat itibariyle bu rekor kırıldı. 18.8 milyon oyuncu dün aynı anda aktif oldular. Ancak bu sefer büyük bütçeli veya yeni bir oyunun çıkması gibi bir olay yaşanmadı. Bilinen tek şey popüler oyunların tamamının dün itibariyle büyük ilgi görmesi. Peki bunun dışında neler etkili olmuş olabilir?

Şu anda Steam’in en çok tercih edilen sıralamasında İngilizce’yi geride bırakarak Çince’nin birinci sırada olduğunu biliyoruz. Tüm Dünya için büyük bir tehlike olan Corona Virüsü’nün Çin kaynaklı olduğunu düşünürsek kafamızda bir şeyler şekillenmeye başlıyor. Corona Virüsü’nden dolayı Çin halkının büyük bir çoğunluğu karantinada veya kendi evlerinde vakit geçiriyor. Çin’li oyuncular ise Steam’de oldukça aktif. Dün kırılan rekorun asıl sebebinin de bu olması muhtemel. Yani ilerleyen günlerde vu sağlık problemiyle ilgili bir tedavi bulunmazsa rekorun tekrar kırıldığını görebiliriz.
Buraya tıklayarak Steam ile ilgili istatistikleri takip edebilirsiniz.